בדיקת קב"ן וערעור על פטור
מוקד תתקדמו מעביר את המסמכים שהגשתם לקב"ן. הוא יכול לפעול באחת מהאפשרויות הבאות:
לזמן את המלש"ב לבדיקת פסיכיאטר כתנאי לזימון לצו ראשון.
לזמן לצו ראשון מותאם שבו תתקיים בדיקת הפסיכיאטר.
לקבוע פרופיל 45 או 64 על בסיס המסמכים ולזמן לצו ראשון מותאם.
לקבוע פרופיל 21 על בסיס המסמכים, כלומר פטור משירות. אם ילדכם זומן לבדיקת פסיכיאטר פנים אל פנים - ראו בהמשך הפרק הצעות הורים להכנת הילד לבדיקת פסיכיאטר.
בפועל, ממה שהוסבר, אין משמעות מעשית רבה להבדל בין שני פרופילים אלה לעניין המתגייסים דרך התוכנית. פרופיל 64 הוא אינדיקציה פנימית של ברה"ן שאין לו כל השפעה על מערכת המיון בתוכנית תתקדמו. כל המקצועות בתוכנית תתקדמו פתוחים לשני הפרופילים הללו.
אם ניתן פטור (פרופיל 21) אוטומטי בלא בדיקת פסיכיאטר או לאחר בדיקת פסיכיאטר, האפשרויות שלכם לערער הם:
אם אתם ואנשי המקצוע המכירים את הילד חושבים שהחלטת הפטור שגויה והילד כשיר לשירות בצה"ל, אפשר לשקול פנייה במכתב ערעור. חשוב לציין שהורים מדווחים על קבלת ערעורים, ועל הפתח וההזדמנות הנוספת שנותנת הבדיקה החוזרת
כמה הורים דיווחו שטרם משלוח מכתב הערעור ביקשו ממוקד תתקדמו לקבל את סיכום פגישת הפסיכיאטר ומסמך החלטת הגורם הבכיר יותר שהחליט לפטור את בנם משירות. כדאי לפנות לקבל מסמכים אלה, כיוון שבמקרים בהם הפסיכיאטר שפגש את ילדכם המליץ המלצה חיובית תוכלו להסתמך על המלצתו ונימוקיו ולבקש לתת לה יותר משקל, וניתן אף לנסות להבין מדוע ניתן הפטור ולפעול להעביר השלמה בנקודות שהטרידו את הקב"ן או את ראש הענף ולהסביר מדוע אינן פוגעות בכשירותו לשרת בצה"ל. אפשר לכלול בערעור שלכם התייחסות לכך, ורצוי יותר להעביר התייחסות מאת צוות בית הספר או גורמי מקצוע המכירים את הילד לנקודות הללו ולצרף אותה לערעור.
לחלק מהמלש"בים נשלחה הודעה לחתום על הסכמה לוועדה ללא נוכחות (ול"ן) שתקבע פטור משירות. מניסיון ההורים בעבר - מומלץ כי אם המלש"ב וההורה סבורים שהמלש"ב מתאים לשירות, לא יחתמו על טופס ההסכמה כי אם לפנות בכתב ולבקש בדיקת פסיכיאטר פנים אל פנים תוך הסבר מנומק מדוע.
בנוסף, ככל שבחלוף הזמן חל שינוי בתפקוד הילד, אפשר לפנות שוב על בסיס שינוי נסיבות, להציג את המצב העדכני, נתמך במסמכים עדכניים, ולבקש לבחון מחדש את התאמת הילד לגיוס. אוטיזם הוא תופעה התפתחותית והילד עשוי להתקדם בחלוף הזמן ולהצדיק בדיקה מחודשת של התאמתו לתוכנית. שימו לב שגיל הגיוס מוגבל בחוק - גברים בין הגילאים 18 עד 29, ונשים לא נשואות בין הגילאים 18 עד 26.
לחלופין, אפשר להתנדב לצה"ל דרך עמותות שונות, או לעשות שירות לאומי, ולתרום ולהיתרם גם בדרכים אלה.