תתקדמו לעתודה




ספירת מלאי לתאריך 14.9.2023

מספר עתודאים - 4

מוסדות לימוד - טכניון, האוניברסיטה העברית

מסלולי לימוד - מדעי מחשב, מדעי מחשב ומתמטיקה, אוירונאוטיקה (סילון)


מה זה עתודה אקדמית?

עתודה אקדמית הינו מסלול ייחודי בו צה"ל מאפשר דחיית שירות לטובת לימודים אקדמאיים לפני הגיוס, ואחרי זה שירות במקצוע שנלמד. מסלול זה נותן הזדמנות לצבירת ניסיון מקצועי, פיקודי וניהולי, למי שמגיע לתפקיד הכרוך בזה, רב שיכול לסייע בקריירה הצבאית, ואף בשוק העבודה האזרחי לאחר השחרור מצה"ל.

תתקדמו לעתודה נפתח לראשונה בספטמבר 2022, ומנוהל תחת מנט"א - מנהל לכ"א טכנולוגי אקדמי, בשיתוף תתקדמו.

 

מידע בנושא עתודה אקדמית

צה"ל מקיים כנסים בנושא עתודה אקדמית, ולכך מצטרפים כנסים ייעודיים של תתקדמו. מומלץ מאוד להשתתף בשני סוגי הכנסים. בכנסים אלה נחשפים למידע רב ומעודכן, ולכך יש חשיבות גדולה לגבי החלטה אם ללכת למסלול זה.

       אתר אינטרנט ייעודי לנושא עתודה אקדמית - atuda.org.il. ווטסאפ העתודה האקדמית של צה"ל - 052-9421420

עדיין לא קיימים דפי מידע מיוחדים לתתקדמו לעתודה לא באתר של עתודה ולא בדף של תתקדמו.

 

מי יכול להתקבל?

המסלול פתוח ברמה עקרונית לכולם. לא חייבים בשום פנים ואופן ללמוד בכיתת מחוננים או להשתתף בתוכניות כמו "מגשימים" על מנת להתקבל.

החלק המהותי במסלול זה הינו לימודים אקדמאיים, ולכן נדרשת יכולת לימודית גבוהה ועמידה בלחץ הלימודים קודם כל. כמו כן, נדרשים נתונים אישיים מספקים בתחומים נוספים, כגון מבדקים פסיכולוגיים, ובסופו של דבר התאמה לצרכי הצבא. תנאי הקבלה למסלול מתוארים הן באתר העתודה. הסבר לגבי שלבים עיקריים נמצא בהמשך.

 

איך מתחילים ומה השלבים?

סדר הדברים מתואר בצורה הכי טובה באתר של עתודה אקדמית.

ישנם מספר הבדלים בין העתודאים הרגילים ובין אלו של תתקדמו.

להלן המידע נכון לאוגוסט 2023:

המיון למסלול העתודה מתבצע במהלך כיתה י"ב ללא קשר לגיל המתמיין.

נתוני אישיות מתאימים - כיתה י"ב, מתאים לנתוני קצונה: דפ"ר החל מ-60. שימו לב להערה מעלה לגבי קצונה.

על מנת להתחיל את המיון למסלול העתודה האקדמית עליכם לקבל ציון פסיכומטרי רב תחומי הגבוה מ-590 (גם במידה אם דרישת מוסדות הלימוד נמוכה יותר). במסלולים מסוימים ייתכן ותהיה דרישה לציון פסיכומטרי יותר גבוה.

מועד פסיכומטרי אחרון אפריל של כיתה י"ב.

עמידה בכל דרישות הקבלה של מוסדות הלימוד ( פסיכומטרי ובגרויות) מעבר מבחני מיון צה״ליים.

מידע כללי על הבחינה הפסיכומטרית וכלל המועדים ניתן למצוא באתר : https://www.nite.org.il.


שלבים


נקודות חשובות השונות במסלול של תתקדמו לעתודה:

    באופן כללי במבחני אישיות מחפשים את הפרמטרים הבאים – עצמאות, עמידה בלחץ הלימודים, התאמה לקצונה. חשוב מאוד להכין את המועמד לשאלות אלה ע"י סימולציה, ועל מנת לחסוך
    בלבול בזמן אמת ולהימנע מפסילה מיותרת.

     מי שכבר עבר טירונות של תתקדמו לא יצטרך לעבור טירונות נוספת.

בכל שאלה פרטנית יש לפנות למוקד תתקדמו, ודרכם לקבל תשובות ממנט"א. לתתקדמו יש השפעה בכל מיני מישורים ויכולת להביא בחשבון שיקולים נוספים שלא קיימים עבור אוכלוסייה רגילה. חשוב לשלב אותם בתהליך מתחילתו.


איפה ומה לומדים

רשימת מוסדות לימוד המאושרים, והן מקצועות הלימוד, כולל הסברים לגבי כל המסלולים, אפשר למצוא באתר של עתודה אקדמית.


לימודים

הלימודים הינם לימודים רגילים עפ"י תוכנית של מוסד לימודים.

חשוב – בכל מוסד אקדמי ישנו גוף המטפל בהתאמות לימודיות לסטודנטים בעלי מוגבלויות עפ"י מצב וצרכים אישיים של כל סטודנט. גם אצל אוטיסטים יש ייחודיות רבה וצרכים אישיים שונים, לכן חשוב ביותר ליצור קשר ברגע שמגישים מועמדות, ולבדוק לעומק מה ההתאמות האפשריות. כמו בבי"ס, יש לכך השפעה קריטית על הצלחה בלימודים.

במהלך הלימודים צה"ל עשוי לזמן את העתודאים לפעילויות שונות, שחובה להשתתף בהן.

סביר להניח שפעילויות אלו תהיינה שונות עבור תתקדמו, אך מכיוון שעד עכשיו היה רק מחזור אחד של תתקדמו לעתודה בה משתתף סטודנט יחיד, עדיין אין קביעה איך זה ייראה עבור עתודאי תתקדמו.


קצונה

לעתודאים רגילים, כלומר לא על הספקטרום, מסלול עתודה אקדמית כולל גם מעבר קורס קצינים. לנערי ונערות תתקדמו זהו נושא פרטני ותלוי בהתאמה לקצונה.

פיקוד על אנשים מצריך יכולות וכישורים מסוימים שלעתים האוטיסטים מתקשים בהם, ומכאן התלבטויות של הצבא. הנושא נבחן ע"י תתקדמו ומנט"א באופן פרטני, ונלקח בחשבון בהחלטה סופית לגבי קבלה לעתודה. לאלה שלא עומדים בקריטריונים הנדרשים לקצונה קיימת אפשרות לקבל דרגת "קצין מקצועי אקדמאי", דרגת קצונה שלא מחייבת פיקוד. אין בכך כדי להבטיח התעלמות מנושא זה בשקלול לגבי התוצאה הסופית.


קבע

מסלול עתודה אקדמית כולל שירות קבע בהתאם למסלול לימודים שאושר. הדבר דומה למסלולי שירות רבים אחרים, כגון סייבר, תכנות ועוד, בהם נדרשת חתימת קבע כתנאי להשתתפות בקורס. נכון להיום חותמים 3 שנות שירות קבע. יש לשים לב שגם בקורס קצינים נדרשת חתימה של שנת קבע אחת, וזה חלק מ-3 שנות קבע של עתודה.


מגורים

אפשר להתקבל ללימודים בכל מוסד לימוד ללא קשר למקום המגורים הנוכחי, וכמובן יש לקחת בחשבון מקום מגורים מתאים המאפשר מהלך לימודים תקין. האפשרויות כוללות מגורים בבית הורים, מעונות ודירה שכורה.

לימודים האקדמיים הינם ברמה הרבה יותר גבוהה מרמת הלימודים בבי"ס בכל מובן – רמת לימודים, עומס הגשות ומבחנים, צורך בהתארגנות יותר מורכבת, מעקב אחר מטלות, אינטרקציה עם סטודנטים בוגרים ועתודאים רגילים, דרישות צה"ל ועוד, ומהווים אתגר רציני בפני עצמו.

מגורים לאוטיסטים מחוץ לבית הורים ללא ניסיון קודם כרוכים באתגרים רבים, שמתווספים לאתגר הלימודים, ויש לשקול היטב נקודות חשובות רבות לפני קבלת החלטה על מקום הלימודים והסדר מגורים המתאים.

נקודות למחשבה – הכנת אוכל, ניקיון, היגיינה אישית, לבוש, תשלום חשבונות, שותפים לדירה, תחבורה, עמידה בזמנים (הגעה ללימודים ומבחנים, הגשת מטלות), עלויות ועוד. כמובן שלכל אחד יש נקודות ייחודיות, כך שאין פתרון בית ספר המתאים לכולם.

לאוטיסטים קיימת אפשרות נוספת – מגורים במסגרות ייעודיות השונות הקיימות עבור אוכלוסייה זו, ויכולות להקל או אפילו לתת פתרון מלא.

מידע מפורט אפשר למצוא באתר של אלו"ט – קישור


מה רוצה הילד.ה?

 לעתים אנחנו, כהורים, רוצים במסלול זה יותר מנער.ה.

צריך לזכור שאם אין רצון פנימי חזק של שלהם, יש סיכוי רב שזה לא יצליח, ואף עלול לגרום לתוצאה הפוכה – תחושת כישלון, כעס וכו'.

חשוב מאוד להיזהר ולא להשליך את הרצון של ההורים על הנער.ה, ולוודא רצון חזק להצליח.


בגרות

תקופת הלימודים מאפשרת עוד 3-4 שנים של התבגרות בסביבה יותר נוחה, מה שללא ספק משפר את היכולות התפקוד של אוטיסטים בכל תחום אפשרי. לדוגמא, מעבר למעונות בזמן הלימודים לא רחוק מבית הורים מאפשר "ניסוי" מבוקר עם אפשרות עזרה מיידית, ורכישת יכולת לגור לבד.


חונך/משלב/עוזר

ברוב מוסדות הלימוד לא קיימת תמיכה מובנית מתוך המוסד, כלומר אין מסגרת/תפקיד במוסד לימוד שמספק תמיכה אישית לסטודנט אוטיסט. ישנן הקלות בבחינות, אבל אין עזרה בשוטף.

קיימים פרויקטים כגון פר"ח, שבמסגרתו סטודנטים מלווים סטודנטים שצריכים עזרה במגוון נושאים, אבל אין הבטחה שתקבלו את זה.

אפשר לשקול שכירת מלווה/חונך חיצוני בשכר.


תפקידים בצה"ל

צה"ל זקוק לאנשי מקצוע אקדמאים ולכן משלב את העתודאים במגוון רחב של תפקידים. יש לזכור שלמרות שיש התחשבות בבקשות של עתודאים לגבי יחידה/מיקום/תפקיד מסוים, צה"ל בסופו של דבר מקבל את ההחלטות עפ"י מגוון שיקולים, וייתכן מאוד שהשיבוץ לא יהיה בהתאם להעדפה.

בכל מקרה, כלל התפקידים אליהם מיועדים בוגרי העתודה עם החזרה לשירות בתום הלימודים – הם בהכרח תפקידים אליהם נדרשת הכשרה אקדמאית במקצוע הרלוונטי.


שכר לימוד

צה"ל תומך כספית בלימודי עתודה, אם כי זה הסיוע נקרא מלגת לימודים ולא שכר לימוד. הסיבה היא אפשרות להפריד בין גובה שכר לימוד כפי שנקבע ע"י המועצה להשכלה גבוהה לבין גובה הסיוע שצה"ל נותן.

גובה שכר לימוד אוניברסיטאי בשנה"ל תשפ"ד הינו כ-12,000 ₪.

מענק עתודה רגיל הינו כ-10,000 ₪, ובתוכניות מצוינות מוענקת מלגת קיום של עוד כ-5,000 ₪.


שכר בקבע

שכר של עתודאים בקבע נקבע ע"י צה"ל, ועשוי לכלול מרכיבים נוספים המביאים בחשבון את התואר האקדמי, ובכך מביעים הכרה בערך הלימודים ומעלים את השכר הסופי.

לצה"ל, כמו לכל ארגון אזרחי, יש יתרונות וחסרונות. בהיבט תעסוקתי, צה"ל יכול להיות מקום מצוין לאוטיסטים. כמובן שגם כאן צריך הרבה מזל והמון תמיכה, אבל באופן כללי בצה"ל יכולה להיות הרבה יותר סבלנות, קבלה והתאמה כלפי האוכלוסיות המיוחדות, מכיוון שלא כל דבר נמדד שם במושגים של כסף ויעילות. גם, במקרה זה, חוסר יעילות זה משהו שפועל לטובת האוכלוסיות המיוחדות. באזרחות תמיד מודדים אותך במושגים של כסף, ובצבא ההסתכלות היא אחרת לגמרי.

כשמשווים את השכר בקבע לזה של חברות אזרחיות יש לראות את התמונה הרחבה יותר, ולקחת בחשבון מאפיינים חשובים נוספים –

 

בשורה התחתונה יתרונות אלו מהווים יתרון משמעותי אף על פני שכר, שעשוי להיות גבוה יותר בשלב ראשון.


חונכות

כל חיילי תתקדמו, בכל שלב שירותם בצבא, ובמקרה זה גם במהלך הלימודים מלווים ע"י חונכות של תתקדמו, ומקיימים מפגשים קבועים, שבועיים או דו-שבועיים בדרך כלל.


קבוצה ייעודית "עתודה תתקדמו"

הורים שמתעניינים בעתודה או שהילדים שלהם כבר בעתודה מוזמנים להצטרף לקבוצת WhatsApp ייעודית דרך הקישור - 

https://chat.whatsapp.com/FAA4VK2t4YN9SZyJJuKsAX