הגשת מסמכים לבדיקת קב"ן
אם הצעיר על הרצף מוכר בביטוח לאומי - הצבא יפנה אליו בכתב, יציין שידוע לו שיש לו צרכים מיוחדים ויבקש ממנו להגיש מסמכים עדכניים המעידים על מצבו ותפקודו דרך אתר 'מתגייסים'. לרשומת המועמד במערכת הצבאית מתווספת אינדיקציה של "תתקדמו", שתפקידה להבטיח שכלל הטיפול בו - משלב טרום הגיוס ועד לשחרור - יהיה לפי מדיניות תוכנית "תתקדמו". ללא משלוח המסמכים ייתכן שהמלש"ב עדיין יזומן לקב"ן, אך הבדיקה תתקיים ללא הרקע המתאים, ולכן מומלץ לשלוח את המסמכים.
בעבר צעירים על הרצף שהוכרו בביטוח לאומי קיבלו פטור אוטומטי משירות בצה"ל ולא זומנו לצו ראשון. גם צעירים אלה יכולים לפנות כעת לצבא ולבקש לבטל את הפטור, בכפוף לגיל הגיוס המרבי לפי החוק - גברים בין הגילאים 18 עד 29, ונשים לא נשואות בין הגילאים 18 עד 26. תהליך ביטול הפטור האוטומטי שניתן מתחיל גם הוא בהגשת מסמכים לבדיקת קב"ן, כמפורט כאן.
אם הצעיר על הרצף אינו מוכר בביטוח לאומי, הוא יכול ליזום פנייה למוקד תתקדמו ולבקש להתקבל לתוכנית. מוקד תתקדמו ינחה אותו להגיש מסמכים המעידים על מצבו ותפקודו.
ליצירת קשר עם מוקד תתקדמו:
טל. 1111 שלוחה 8; ווטסאפ 0523-858-067; titkadmu@digital.idf.il
הגשת המסמכים לבדיקת הקב"ן נועדה לקבוע או לשלול מסוכנות לצעיר או לסביבתו ולוודא עצמאות במידה מספקת להתמודדות במסגרת ארגונית ותעסוקתית (למשל, מסוגלות לנסוע לבדו באוטובוס, להישמע להנחיות, לתפקד ללא ליווי צמוד, יכולת שליטה עצמית ורבלית והתנהגותית - לא מקלל או תוקף אנשים, נוטל תרופות אם נדרש, יכולת לעבוד בצוותא, לייצג את עצמו, לפנות לקבלת עצה/עזרה).
בהתאם, על המסמכים לשקף מצב עדכני וכיצד האוטיזם בא לידי ביטוי בשלב זה של חיי המועמד לשירות. לכן כדאי להגיש מסמכים עדכניים בלבד ולא להציף בכל מסמכי העבר של הילד. מומלץ לשלוח ללשכת הגיוס שלושה מסמכים קצרים ועדכניים עד כמה שאפשר:
אבחון פסיכיאטרי אחרון, עדיף מהשנים האחרונות, או מסמך מפסיכיאטר, לרבות מהמכון להתפתחות הילד או קופת החולים, המאשר את האבחנה ומציין את התסמינים העדכניים, כולל תרופות ומינון במידה שנוטל.
אם יש גורם טיפולי שמכיר את הילד - קלינאי תקשורת, מרפאה בעיסוק, פסיכולוג וכיוצ"ב - מומלץ לצרף גם חוות דעת שלו.
דוח תפקודי מבית הספר. כל בית ספר מחויב לספק דוח או חוות דעת על התאמות שניתנו לצעיר בזמן הלימודים, יחסים בינאישיים, תפקוד לימודי, שיפור או שינוי שחלו במהלך תקופת ההיכרות עם המורים, התאמות שנדרשות לילד וכל יתר ההיבטים שפורטו בסעיף 4 לעיל. את חוות הדעת ניתן לערוך במכתב אל תכנית תתקדמו. ראו קישור לטופס דוח תפקודי של מחלקת בריאות הנפש בצה"ל שאותו יש להגיש רק אם התבקשתם על-ידי גורמי ברה"ן, אולם הוא יכול לשמש כעזר לצוות בית הספר להבין מה לכלול במכתב חוות הדעת מטעמם.
אם המועמד משתתף במכינה או בשנת שירות - חשוב להגיש גם חוות דעת תפקודית מטעמם.
רצוי שאנשי המקצוע שמחווים דעתם על הילד יכתבו את עמדתם והמלצתם גם לגבי התאמתו לשירות והתאמות שנחוצות לו ודרכי ההתמודדות שלו, כדי שצה"ל יוכל לבחון את האפשרות המיטבית לשילוב המלש"ב במערכת הצבאית וידע על ההתאמות הנחוצות לו. אם תפנו לקבל חוות דעת עדכנית (אין צורך באבחון חדש, רק חוות דעת עדכנית שמאשרת את האבחון) חשוב שתיכתב בה המלצה לתוכנית תתקדמו, כתוכנית שירות מותאם לאוטיסטים עם ליווי והתאמות.