הצעות הורים להכנת הילד לבדיקת הפסיכיאטר
להלן הצעות של הורים להכנת הצעיר לשיחה עם הפסיכיאטר ולהתנהלות ביום הפגישה עצמה. חשוב להגיד שמדובר בהצעות ורעיונות כלליים של הורים שהם לא פסיכיאטרים או פסיכולוגים ולא מצויים ברזי ברה"ן ורק משתפים כאן מרעיונותיהם וניסיונם. כל הורה צריך לשקול מה מתאים לו ולילד שלו, ולעדכן את זה בהתאם לנסיבות ולמאפיינים האישיים של הילד שלו.
הורים מציעים להכין את הצעיר לבדיקת הפסיכיאטר בשני חלקים, שנפרט להלן:
ראשית, להציג לו כללית את הצפוי לו בפגישה ולתת לו דגשים כלליים לקראתה,
שנית, לעשות לו סימולציה של שאלות אפשריות שיישאל, כדי שיוכל להרגיש באזור מוכר.
דגשים כלליים שאפשר להציג לילדכם כהכנה לבדיקת הפסיכיאטר
הרופא עשוי לשאול שאלות עליך, על העצמאות שלך, על ההתנהגות שלך, על פחדים וקשיים שיש לך. השאלות ינסו לבדוק אם אתה מתאים לשירות בצבא, כלומר עצמאי ומסתדר לבד, מתמודד עם בעיות, לא תמים מדי, מתנהג טוב, מקבל סמכות וצייתן, ובמצב נפשי יציב. הרופא ירצה גם לראות שיש לך מוטיבציה לשירות. שאתה רוצה להתגייס לשירות מלא ומרגיש שיכול.
מדובר בשיחה, לא בדיקה גופנית, לא מבחן, לא חקירה. שאלו על ההתנהלות היומיומית שלך. אפשר לענות תשובות פשוטות, לא קצרות מדי וגם לא ארוכות. תנהל שיחה נעימה, והרופא יראה מעצם השיחה שאתה נעים ונחמד, רציני ובוגר, ושנעים לדבר אתך. שב זקוף ורגוע, תענה בקול ברור ותנסה להסתכל עליו ולחייך אליו. תעוף על עצמך. ככה עושים בשיחות כאלה. למשל, כששואלים על הלימודים - אל תסתפק בלהגיד שאתה לומד לבגרות אלא תספר לו גם שאתה מצטיין. כששואלים איזה תלמיד אתה - תספר שאתה משקיען, חרוץ, רציני. תספר את האמת אבל תבין שזה לא הזמן להצטנע, להיפך, תשתף בביטחון. אם תתרגש זה טבעי והרופא יודע את זה, ואתה גם יכול להגיד לו שאתה מתרגש, כדי שיתחשב בך. בכל מקרה, אחרי כמה משפטים תתרגל ותרגיש יותר נח. לפעמים יש רופאים ששואלים בטון לא נחמד, מנסים להלחיץ ולהפחיד כדי לראות אם אתה נבהל. אל תתן לזה להקטין אותך. תהיה זקוף וחזק ותענה לו רגיל. אתה מדהים ומקסים וחזק ואל תשכח את זה גם אם יהיה שלב לא נחמד בשיחה.
יכול להיות שהרופא ינסה לשכנע אותך להתנדב במקום להתגייס לשירות חובה רגיל.
חשוב שתדע ותענה שיש הבדלים בין שירות חובה בתוכנית תתקדמו לבין התנדבות:
גיוס חובה זה להיות חייל כמו כולם, ומגיע לך להיות כמו כולם.
בתתקדמו יכולים לשבץ ליותר תפקידים ויש אפשרות להשתתף בקורסי הכשרה (בהתנדבות כמעט אין קורסי הכשרה למעט שלושה ברואים רחוק)
בתתקדמו יש טירונות מותאמת ויש ליווי של חונכת שילוב לאורך השירות.
אם הפסיכיאטר יגיד שהתוכנית תתקדמו נכשלה ושעדיף ללכת למסלול התנדבות, תדע ותענה לו שהתכנית תתקדמו מצליחה, ושהחיילים ממלאים תפקידים חשובים והשתלבו בהצלחה ביחידות.
אפשר לצפות עם ילדכם בסרטים השונים על התוכנית, בפרט אלו של כאן 11 ("חיילים כמו כולם" למשל) יום לפני הפגישה - זה עשוי לחזק את ההתלהבות והמוטיבציה לתוכנית, ולעזור לו לקלוט פרטים חשובים בתוכנית לצורך השיחה.