מהלך השירות
חייל ששובץ לתפקיד המצריך הכשרה בקורס ישלים אותו תחילה, ולאחר מכן יתחיל במילוי התפקיד ביחידה. חלק מהחיילים יוכשרו בדרך של On the job training (הכשרה תוך כדי עבודה).
בכנסי התכנית הוצג שבמהלך הקורס והשירות ילווה את החייל חונך שילוב מיוחד - תפקיד ייחודי בצה"ל, שנבנה לצורך התוכנית תתקדמו. נתאר להלן את התפקיד החשוב, אם כי נציין שבמחזור הטירונות הנוכחי צומצמה נוכחותן של חונכות השילוב המיוחד ולא נאמר דבר על צמצום נוכחותן במהלך השירות.
לפי מה שהוסבר בהזדמנויות שונות ובאתר "מתגייסים", החונך הוא חייל המשמש "מלווה תעסוקתי" לחייל על הרצף. החונך מלווה את החייל בתהליך התפתחותו מטירון לחייל מקצועי, ומהווה כתובת אף לבני משפחתו. החונך, יחד עם המפקד, מנגיש תהליך זה לחייל, מתווך ומתרגם סיטואציות חברתיות ותפקודיות בין הסביבה לצעיר על הרצף, מסביר למפקדים היכן הוא מתקשה או מדוע ועליו לבצע תיאום ציפיות הדדי. החונך מחויב לטובתו של החייל ומהווה דמות שאמונה על הגנה עליו וסיוע למימוש זכויותיו. החונכים נותנים מענה רגשי וחברתי לחיילים, ומקפידים על ביצוע התאמות בשירות עצמו כדי לאפשר לחייל לבצע את המשימות המוטלות עליו בצורה הטובה ביותר.
המפגש בין חונכות השילוב המיוחד לחניכים מתחיל כבר לפני הצבא. זמן קצר לפני הגיוס מגיעה החונכת לביתו של המלש"ב, להכיר את משפחתו וללמוד על האתגרים, החוזקות, הציפיות והחששות מהשירות. בהמשך, החונכת מלוות את המשפחה והמלש"ב בשרשרת החיול ביום הגיוס, במהלך כל הטירונות שנמשכת חודש וחצי, בקורסים המקצועיים שאליהם שובצו, ובהמשך גם בהשתלבותם ביחידות לאורך כל השירות.
החונכת מקיימת במהלך השירות מפגשים אישיים קבועים עם החייל ביחידה שבה הוא משרת לפחות אחת לשבוע/שבועיים בהתאם לצורך הקונקרטי. המפגש יכול להתקיים גם מחוץ ליחידה, והחייל יכול גם לשוחח עם החונכת טלפונית, ואף ההורים יכולים לשוחח עימה טלפונית או להיפגש לפי הצורך. החונכת גם מהווה כתובת למפקדים ביחידה אל מול שאלות ואתגרים העולים במהלך שירותו של החייל, הנוגעים לו ספציפית וליכולתם של חיילים ומפקדים ביחידה להבין ולקלוט אותו כראוי. בנוסף, מקיימת החונכת מפגשים קבוצתיים עם קבוצת חיילי תתקדמו לאורך השירות.
את התפקיד ממלאות חיילות שנבחרו בקפידה רבה בתהליכי מיון המאפיינים את מקצוע מש"ק/ית הוראה והדרכה בחיל החינוך. ניתנת עדיפות לבעלות רקע קודם בהתנדבות ושנת שירות במסגרות הכוללות עבודה עם אנשים עם מוגבלות, ובפרט אוטיזם. כך מתאפשרת הטמעה טובה יותר של כל חונך ביחידות, הבנה של המסגרת והתרבות שבה נמצא החייל על הרצף ורציפות המענה. קורס חונכי שילוב מיוחד נמשך כחודש ובמהלכו החניכים לומדים על התפקיד ממגוון אנשי מקצוע המזומנים להרצות, ממפגש עם חיילים על הרצף ומפקדיהם, ביקורים במרכזי תעסוקה, מפגשים עם הורים וסיורים בבתי ספר וכיתות תקשורת ברחבי הארץ ועוד. חונכי השילוב המיוחד מלווים במהלך מילוי תפקידם בידי אנשי מקצוע מתחומי הרפואה, הפסיכולוגיה, הריפוי בעיסוק והחינוך המיוחד, המסייעים להם לתת את המענה המיטבי - זאת תוך הקפדה על כבודו של החייל ועל יחסי אמון מרביים בינו לבין החונכת.
חייל שהתגייס דרך תתקדמו הוא חייל לכל דבר וענין. הוא מקבל משכורת צבאית, חופשות ככל חייל, ומחויב אף בחובותיו של חייל בצה"ל ככל החיילים ומשרת אותה תקופת שירות. בצד זאת יצוין שחיילי תתקדמו לא מבצעים שמירות.
פירטנו לעיל שמושקע מאמץ רב בשיבוץ מיטבי שיתאים לחייל, כדי להגדיל את סיכויי הצלחתו בשירות. אם יתעוררו קשיים ייעשה ניסיון למצוא התאמות ולעשות מה שאפשר כדי לסייע לחייל להשתלב בתפקיד וביחידה. אם בכל זאת תתברר אי התאמה, אפשר יהיה לפנות לגורמי הצבא ולבקש לבחון אפשרות לשנות את השיבוץ, והבקשה תיבחן במידת האפשר.
בנוסף, כמו שנאמר בפתח המסמך, אם בשירות בפועל יימצא שהחייל מתקשה בהשתלבות בצבא, ייעשה ניסיון למצוא פתרון לקושי שהתעורר כדי לעשות את המרב להצלחת השתלבותו בשירות, אולם ככל שלא יעלה הדבר יפה ויתברר שהשירות אינו מיטיב עם החייל - יוכל לבקש לפטור אותו מהשירות או לקצר את השירות, בכפוף לאישור גורמי בריאות הנפש בצבא.
מטבע הדברים גם להורים חלק בהצלחת השתלבותו של בנם בצבא. הזכרנו לעיל שחשוב שההורים יסייעו לילד להציג את התמונה המלאה בשלב השיבוץ לתפקידים בצבא בטירונות, כדי שתהיה לצוות המשבץ תמונה מלאה ככל האפשר על היכולות, תחומי העניין, החוזקות והחולשות של הילד, וכל מידע אחר שחיוני ויכול לעזור לשיבוץ קולע.
בנוסף, במהלך השירות, חשוב שההורים יעקבו מקרוב ויהיו עם יד על הדופק לזהות מה הולך לילד טוב ומה הולך קשה, ויעדכנו את חונכת השילוב בקשיים שהם מזהים ובכל התפתחות מיוחדת אצל ילדם, בצבא ולא רק בצבא, שמשליכה על השתלבותו בצבא ובתפקיד אליו שובץ. בהקשר הזה, לא יהיה נכון ליפות את הדברים וחשוב לשקף קשיים מהותיים כשהם עולים, כדי שאפשר יהיה לעזור לילד באופן מיטבי ולסייע לו בזמן אמת בהתמודדות שלו לאורך הדרך.
בצד זה, כמובן שההורים מצופים לתמוך בילדם, לחזק אותו על כל הצלחה, קטנה וגדולה, שהוא אוסף בהדרגה בתהליך ההעצמה שהוא עובר בשירות, ואת זה מיותר להגיד:-). כאן נדגיש, שחשוב לעדכן את חונכת השילוב גם על ההצלחות ועל מה שהולך טוב, כדי שהיא תוכל לתווך את הדברים מול מפקדי החייל ולשמר את מה שעובד טוב ולקדם את ילדכם משם, וגם כדי שהיא תחווה את ההצלחה כפי שאתם רואים אותה (ומי כמונו יודעים שלא בטוח שילדכם ישקף לה הכל בפירוט). יש לה חלק חשוב בדרך שנעשית, ושיקוף החלק הטוב, ולא רק הבעיות, גם יחבר אותה לשליחות בתפקידה החשוב, יעזור לה לראות מה הכח והתועלת בו, ויגייס אותה להמשיך לתת ולקדם את החיילים שבאחריותה.