דעו את זכויותיכם
שילוב אדם על הרצף בארגון גדול כמו צבא הוא משימה מורכבת מאוד. סדרי עדיפות בטחונית, לחצים פנים וחוץ ארגוניים בטחוניים וחברתיים, מפקדים צעירים המתחלפים מדי שנה וחצי עד שנתיים, תנאי אי ודאות וחיילים ביחידות וסגלי טירונות והכשרות, שגם הם מתחלפים ומגיעים מרקע מגוון, על כן חשוב מאוד שתהיו מעורבים, גם אם הילד רוצה להיות עצמאי, גם אם היה עצמאי עד היום, עדיין שירות צבאי ומסגרת צבאית אינם דבר המוכר לצעיר עם אוטיזם. חרף כל המעטפת והרגישות בצה"ל, עדיין נוכחותכם כמי שמכרים היטב את הצעיר/ה ומלווים אותו/ה כל חייו ותמשיכו ללוות גם אחרי השחרור, צעירים שלרוב תמימים ומאוד רוצים להצליח, חיונית כדי שאכן יצליחו בצורה בטוחה ונכונה.
להלן ריכזנו את הזכויות שלכם. תזכרו כי לא תמיד נוח לגורמי הצבא וגם לא תמיד קיימת המודעות בידם, לזכויות אלו. כך למשל, היו מקרים בהם צעיר בן 20 ביקש לדחות גיוסו למועד מאוחר יותר. מוקד תתקדמו סירב בטענה כי הוא "מבוגר" וגם לאחר התעקשות ההורים, ציין המוקד כי במידה ויתגייס בגיל 20 יקוצר שירות החובה שלו בגלל "הגיל". בדיקה מהירה מגלה כי חוק שירות הבטחון מאפשר גיוס עד גיל 29, בלא כל תנאים מגבילים. כל שכן, צעירים רבים עם אוטיזם מתגייסים אחרי גיל 20 בגלל שלמדו בכיתות תקשורת עד י"ד. על כן, תעמדו על זכויותיכם, תהיו ערים להם. במקרה המדובר כמובן שלאחר התערבות גיוסו נדחה בצורה תקינה.
באפשרותכם ללוות את ילדכם בלשכת הגיוס - בבדיקה אצל הקב"ן ובתחנות הצו הראשון;
אם בעקבות בדיקת המסמכים או הפגישה עם הפסיכיאטר ניתן פטור משירות, ניתן להגיש ערעור (תבנית לערעור מובאת בהמשך).
בטירונות יוכל ילדכם להציג מידע על יכולותיו והישגיו (תעודות, עבודות) לצורך שיבוצו לתפקיד מתאים. סייעו לו להיערך לכך, והשמיעו דעה באיזה תפקיד יצליח בשירות באמצעות שיחה עם מפקדת הפלוגה או מוקד תתקדמו. חשוב שההורים יסייעו לילד להציג את התמונה המלאה בשלב השיבוץ לתפקידים בצבא בטירונות, כדי שתהיה לצוות המשבץ תמונה מלאה ככל האפשר על היכולות, תחומי העניין, החוזקות והחולשות של הילד, וכל מידע אחר שחיוני ויכול לעזור לשיבוץ קולע.
אם השיבוץ שעליו הוחלט נראה לכם שגוי, אפשר לערער ולהסביר מדוע אינו מתאים, כדי לכוון ולסייע לשיבוץ קולע יותר, גם זאת דרך שיחה עם מפקדת הפלוגה או מוקד תתקדמו.
במהלך השירות תוכלו להיות בקשר עם החונכת שתלווה את ילדכם, לשמוע ממנה ולשתף אותה מצדכם, כדי לקדם את השתלבותו. אף עם המפקד תוכלו לבקש לשוחח, בתיאום עם החונכת.
סייעו לילדכם לבקש התאמות תעסוקתיות או אחרות הנחוצות לו כדי שהשתלבותו בתפקיד תהיה מיטבית, וניתן להעלות זאת גם בשיחה עם החונכת, מוקד תתקדמו או המפקדים של הצעיר. בהיבט הלוגיסטי יצוין, כי הילד זכאי לנעליים מותאמות כולל רוכסן, לקבל מדים מותאמים ומזון מותאם.
סייעו לילדכם לעשות כל מה שיוכל מצדו להצלחתו בתפקיד, להשתלבותו הטובה ביחידה בה שובץ, ולשיח מיטיב עם מפקדיו ועם החונכת המלווה אותו. במקרה הצורך, כשהדבר נדרש למרות המאמצים, סייעו לו לפנות לבקש שינוי שיבוץ, תפקיד, יחידה או חונך.
סייעו לצעיר להפסיק את השירות אם יש חוסר שביעות או התאמה וכל הניסיונות לפתור את הבעיה, דרך גורם טיפולי מקצועי, שינוי שיבוץ או חופשה זמנית, לא סייעו. אפשר להפסיק את השירות דרך בקשה עם או בלי ועדה פסיכיאטרית לפי שיקול דעת הצבא. כאפשרות ביניים ניתן לשקול שיבקש שחרור זמני עקב חוסר בשלות רגשית ויחזור לשירות בתוך כמה חודשים לכל היותר.
במקרה הצורך, תוכלו לבקש מעורבות של גורם מקצועי במילואים כשמתעורר קושי בהקשר השיבוץ, צורך בהתאמות תעסוקתיות כהלכה וכיו"ב. יובהר כי מדובר במעורבות לצורך העמדת תמונה מצדכם, אך ההחלטה נתונה בידי הצבא.
חיילי התוכנית פטורים באופן גורף מנשק. לא ניתן להורות להם לבצע שמירות. יחד עם זאת, חייל יכול לשרת כמדריך ירי בכפוף לאישור ברה"ן.
חייל עם אוטיזם יכול להציג את תעודת "פרח תתקדמו" בפני שוטר או קצין על מנת שלא לקבל דו"ח משטרה צבאית (בעיקר בתחומי הופעה חיצונית) או לעמוד לדין משמעתי. אם בנכם או בתכם קיבלו דו"ח או העמדה לדין, סייעו לו לפנות למוקד קצין פניות הציבור או מוקד תתקדמו במיטב. יובהר שהצבא רשאי לפעול משמעתית עד כדי הרחקה מהשירות במקרה של בעיות משמעת חוזרות ונשנות, לאחר שכשלו ניסיונות אחרים דוגמת דיאלוג מול המשפחה, שיחות אישיות וכיו"ב. טירוני מחזור יולי 22 טרם קיבלו תעודה זו. במקרה כזה יש לבקש מסגל הפיקוד לספק לחיילים נוהל ברור לפעול על-פיו במקרה של מפגש עם שוטר צבאי.
חיילים על הרצף פטורים משימוש באפליקציית "זוזו" לתחבורה ציבורית, ורשאים להשתמש בחוגר בלבד. יש לתאם הזנת אינדיקציה מתאימה בתיאום מול היחידה/חונכת.
בכל שלב שבו אתם סבורים כי אין מענה וכי נגרם עוול מצד כל גורם צבאי, ניתן לפנות למוקד קצינת פניות הציבור, 1111@idf.il או בטלפון במוקד צה"ל 1111 שלוחה 5.
במקרים חמורים, כאשר נגרם לדעתכם עוול, גם בשלב המלש"ב וגם בשלב אחרי הגיוס, ניתן לפתוח לנציב קבילות החיילים במשרד הבטחון. בשונה מקצינת פניות הציבור, נקח"ל פועלים מתוקף חוק מיוחד של הכנסת, שמגן במפורש על הקובל. התהליך לרוב אפקטיבי ונקח"ל מכירים היטב את תוכנית תתקדמו. יש להגיש מסמכים כולל מכתב קבילה לכתובת דוא"ל בלבד: nakhal@mod.gov.il
כאשר בנכם או בתכם יצעדו בדרך ויתקדמו, זכותכם להתרגש ולשמוח על הצעד המשמעותי בחייהם. הם חווים שייכות לחברה הישראלית ושוויון, מתמודדים ואוספים ניסיון וערך עצמי ומקבלים הזדמנות שווה לתרום לחברה ולהתקדם בה באופן מותאם ליכולותיהם וצרכיהם.